10 syytä kunnostaa kerrostalon piha
Jos kerrostalon piha on ollut pitkään samanlainen, voi olla vaikea hahmottaa, miten sitä ylipäätään voi kehittää. Alkuvaiheessa pihaan kannattaa suhtautua uteliaisuudella ja tutkia miten monella tavalla viihtyisä kerrostalon piha voi parantaa asukkaiden arkea.
1. Pihasta tulee viihtyisämpi
Kotiin on mukava tulla, kun ennen alaovea vastassa on vehreä ja houkuttavan näköinen piha. Kovapintaiseen asfalttipihaan verrattuna kasvillisuuden täyttämä piha houkuttaa kiireettömään oleiluun. Äänimaailma ei ole kaikuva ja kova vaan etenkin kasvukaudella pehmeä ja eloisa. Sääilmiöt ja vuodenajat muuttavat pihan luonnetta. Asukkaat löytävät pihasta itselleen tärkeitä oleskelupaikkoja ja saavat arkeensa tarpeellisia rauhoittumisen hetkiä.
2. Turvallisuuden tunne voimistuu
Kun ihmiset tuntevat pihan omakseen, he arvostavat sitä ja haluavat pitää pihasta huolta. Koska asukkaat viihtyvät pihalla, he tutustuvat toisiinsa paremmin. Se vähentää alttiutta riidoille. Myös mahdollisia erimielisyyksiä on helpompi selvittää. Tällaisella pihalla on helppo tuntea olonsa turvalliseksi.
3. Yhteishenki vahvistuu
Viihtyisällä ja turvallisen tuntuisella pihalla on luontevaa tutustua naapureihin. Yhteiset pihapuuhat, kuten leikit, viljeleminen ja kahvittelu syventävät naapuruussuhteita ja ihmisten välistä luottamusta. Esimerkiksi kaupungeissa usein niin yleinen yksinäisyys saattaa helpottaa. Hyvä piha synnyttää yhteishenkeä.
4. Piha parantaa terveyttä
Vihreä ja luonnoltaan monimuotoinen piha parantaa tutkitusti asukkaiden terveyttä. Mielenkiintoiselle pihalle tulee helposti lähdettyä, mikä lisää arkista ulkoilua ja liikuntaa. Pihalla ei ole välttämätöntä edes tehdä mitään, jo pelkkä oleilu vehreässä ympäristössä ja eri korkeustasoissa kasvavien kasvien äärellä laskee verenpainetta ja helpottaa stressiä. Monipuolinen luonto tarjoaa asukkaille monenlaisia aistikokemuksia: puut havisevat rauhoittavasti, kasvuston läpi syntyy vaihtuvia varjoja, märkä maa ja kukat tuoksuvat.
Kerrostalopihalla voi hoitaa puutarhaa, se kohentaa tunnetusti mielialaa. Uusien tutkimusten mukaan tällaiset puuhat parantavat myös vastustuskykyä: maaperässä on hyödyllisiä mikrobeja, ja kun ihminen käsittelee maata, ne siirtyvät ihmiseen ja tekevät hyvää muun muassa suolistolle.
5. Kaikki saavat lisää tilaa
Kerrostalojen pihoja yhdistämällä kaikki korttelin asukkaat saavat suuremman pihan, jonne voi perustaa erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia alueita. Pihalla voi olla vaikkapa avoin liikunnallinen alue, hyötykasvien viljelylle pyhitetty alue sekä rauhoittumiseen sopiva paikka pensaiden siimeksessä. Pienet lapset pitävät hiekkalaatikoista, isommat kiipeilytelineistä ja monipuolisista piilopaikoista. Pihaan voi olla mahdollista saada myös uusia yhteisiä tiloja, kuten pyörävajan, nikkarointihuoneen ja käyttöesineiden kierrätyspisteen.
6. Toimintojen keskittäminen säästää rahaa
Yhdistämällä pihoja taloyhtiöt voivat keskittää toimintojaan sekä vaihtaa erilliset tonttikohtaiset sopimukset koskemaan koko piha-aluetta. Yhteispihalla kannattaa yhdistää jäte- sekä kiinteistöhuolto. Pihalla voi olla useita jäteasemia, mutta jokaisella taloyhtiöllä ei tarvitse olla enää omia. Jätekustannukset putoavat useita kymmeniä prosentteja. Jos päädytään käyttämään maanalaisia jätesäiliöitä ja jätepuristimia, jätteiden tyhjennysväli harvenee, minkä ansiosta melu ja raskas liikenne lähikaduilla vähenevät.
Kun kiinteistönhuolto hoitaa koko pihaa, työntekijät ovat useammin paikalla eivätkä ajamassa kohteiden välillä. Myös työvälineet kannattaa keskittää koko korttelille.
Mahdolliset remontit, kuten maalämpöön siirtyminen ja muut energiatehostamiseen liittyvät parannukset on mahdollista suunnitella ja toteuttaa naapuritalojen kanssa yhdessä. Iso yksikkö saa yleensä myös helpommin tarjouksia kuin yksittäinen taloyhtiö. Keskittäminen lisää synergiaa ja säästää rahaa. Säästön määrä riippuu taloyhtiöiden määrästä: mitä enemmän yhtiöitä on yhdessä, sitä enemmän säästöä.
7. Kaupunkiluonto monipuolistuu
Kolkko asfalttipiha on mahdollistaa muuttaa vehreäksi monilajiseksi pihaksi. Mitä moninaisempi on pihan kasvilajisto, sitä paremmin siellä viihtyvät myös eläimet. Vanhassa puussa voi elää satoja eliölajeja.
Monipuolinen piha vahvistaa myös asukkaiden luontosuhdetta. Lajistoltaan rikkaalla kaupunkipihalla voi kuunnella linnunlaulua ja katsella perhosia. Myös siilit, oravat ja ketut saattavat näyttäytyä. Pölyttäjäkatoa vastaan voi kamppailla istuttamalla pihalle pölyttäjäystävällisiä kasveja ja hyönteishotelleja. Monet hyönteiset ja pieneliöt viihtyvät risukasoissa.
8. Piha helpottaa ilmastokriisiin sopeutumisessa
Sään ääri-ilmiöt ovat yleistymässä. Suomeen on luvassa enemmän rankkasateita ja kesäisin tukalia hellejaksoja. Tulvivat viemärit tekevät tuhoa kellareissa ja asukkaat kärsivät liian kuumista asunnoista. Tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä syntyy lämpösaarekkeita, joissa tällaiset ilmiöt korostuvat. Näihin haittoihin voi varautua kunnostamalla pihaa vähentämällä kovia pintoja ja lisäämällä puita ja muuta vihermassaa.
Kasvit haihduttavat vettä ja sen kautta viilentävät kaupunki-ilmastoa. Samalla ne luovat varjoa pihoille ja auttavat viilentämään myös asuntoja. Monikerroksinen kasvillisuus vaimentaa tuulen voimaa, muuttaa ilman hiilidioksidia hapeksi, sitoo ilman pölyhiukkasia ja myrkkyjä sekä vähentää kaikua tiiviisti rakennetussa ympäristössä.
Sateiden ja lumen sulamisvettä voi imeyttää maaperään ja kerätä maanalaisiin kasteluvesisäiliöihin. Näin kasveja ei kuivina jaksoina tarvitse kastella juomavedellä.
Jokaisella pihalla on merkitystä. Mitä enemmän kaupungissa on monipuolisia vihreitä pihoja, sitä paremmin kaupunki kokonaisuutena pystyy vastaamaan ilmastokriisin tuomiin haasteisiin.
9. Parkkeeraus uusiksi, kaavan vastaiset aidat pois
Monilla Helsingin kantakaupungin alueilla pysäköintipaikat sekä samalla tasolla sijaitsevien tonttien väliset aidat ovat asemakaavan vastaisia. Jos asemakaava sallii parkkeeraamisen, korttelipihalla kannattaa panostaa etenkin lähettien lyhytaikaisiin parkkiruutuihin. Myös liikuntarajoitteisten asukkaiden autoilla on hyvä olla etusija nimikkopaikkaan.
Pihojen aitaamiseen ei ole saanut lupia enää 1970-luvun jälkeen kuin korkeuserojen takia. Jos tonttien rajalla on luvattomasti rakennettu asemakaavan vastainen vanha aita, aitaa ei saa uusia vaan se tulee poistaa. Aidattomuus lisää yhteisöllisyyttä!
10. Vehreä piha luo vetovoiman kasvua ja arvonnousua
Ei ole yhdentekevää, millainen näkymä oman asunnon ikkunoista avautuu. Asukkaat arvostavat monipuolisia pihoja ja vihreät ikkunanäkymät nostavat asunnon arvoa. Pihaparannus lisää kerrostaloasunnon houkuttavuutta, sillä piha on eräänlainen ylimääräinen olohuone.