10 syytä kunnostaa kerrostalon piha

Jos kerrostalon piha on ollut pitkään samanlainen, voi olla vaikea hahmottaa, miten sitä ylipäätään voi kehittää. Alkuvaiheessa pihaan kannattaa suhtautua uteliaisuudella ja tutkia miten monella tavalla viihtyisä kerrostalon piha voi parantaa asukkaiden arkea.

Nainen ja mies tutkailemassa pihaistutuksia
Lars Sonckin korttelissa tältä tontilta autot saivat väistyä ja tilalle perustettiin viherpiha. Kesäaikaan asukkaat käyvät ruokaa laittaessaan hakemassa pihalta yrttejä ja syötäviä kukkia ja tulevat lautasten kanssa ulkopöytään. Kuva: Lasse Lecklin

1. Pihasta tulee viihtyisämpi

Kotiin on mukava tulla, kun ennen alaovea vastassa on vehreä ja houkuttavan näköinen piha. Kovapintaiseen asfalttipihaan verrattuna kasvillisuuden täyttämä piha houkuttaa kiireettömään oleiluun. Äänimaailma ei ole kaikuva ja kova vaan etenkin kasvukaudella pehmeä ja eloisa. Sääilmiöt ja vuodenajat muuttavat pihan luonnetta. Asukkaat löytävät pihasta itselleen tärkeitä oleskelupaikkoja ja saavat arkeensa tarpeellisia rauhoittumisen hetkiä.

2. Turvallisuuden tunne voimistuu

Kun ihmiset tuntevat pihan omakseen, he arvostavat sitä ja haluavat pitää pihasta huolta. Koska asukkaat viihtyvät pihalla, he tutustuvat toisiinsa paremmin. Se vähentää alttiutta riidoille. Myös mahdollisia erimielisyyksiä on helpompi selvittää. Tällaisella pihalla on helppo tuntea olonsa turvalliseksi.

Asukkaat saivat piharemontin yhteydessä uuden jäteaseman sekä sen katolle  uuden aurinkoterassin. Arttu Hyttinen ja Mortti Numminen kokoavat puutarhatuoleja. Kuva Lasse Lecklin

3. Yhteishenki vahvistuu

Viihtyisällä ja turvallisen tuntuisella pihalla on luontevaa tutustua naapureihin. Yhteiset pihapuuhat, kuten leikit, viljeleminen ja kahvittelu syventävät naapuruussuhteita ja ihmisten välistä luottamusta. Esimerkiksi kaupungeissa usein niin yleinen yksinäisyys saattaa helpottaa. Hyvä piha synnyttää yhteishenkeä.

Käpylän Olympiakylässä vapaaehtoiset asukkaat tekevät yhdessä puutarhahommia. He kutsuvat ryhmäänsä perennaporukaksi. Kuva Lasse Lecklin

4. Piha parantaa terveyttä

Vihreä ja luonnoltaan monimuotoinen piha parantaa tutkitusti asukkaiden terveyttä. Mielenkiintoiselle pihalle tulee helposti lähdettyä, mikä lisää arkista ulkoilua ja liikuntaa. Pihalla ei ole välttämätöntä edes tehdä mitään, jo pelkkä oleilu vehreässä ympäristössä ja eri korkeustasoissa kasvavien kasvien äärellä laskee verenpainetta ja helpottaa stressiä. Monipuolinen luonto tarjoaa asukkaille monenlaisia aistikokemuksia: puut havisevat rauhoittavasti, kasvuston läpi syntyy vaihtuvia varjoja, märkä maa ja kukat tuoksuvat.

Kerrostalopihalla voi hoitaa puutarhaa, se kohentaa tunnetusti mielialaa. Uusien tutkimusten mukaan tällaiset puuhat parantavat myös vastustuskykyä: maaperässä on hyödyllisiä mikrobeja, ja kun ihminen käsittelee maata, ne siirtyvät ihmiseen ja tekevät hyvää muun muassa suolistolle.

Ennen Oivan, Liisin ja Stefanin pihalla oli pelkkää asfalttia. Nyt siellä kasvaa viinirypäleitä, vadelmia ja useita erilaisia yrttejä. Kuva Lasse Lecklin

5. Kaikki saavat lisää tilaa

Kerrostalojen pihoja yhdistämällä kaikki korttelin asukkaat saavat suuremman pihan, jonne voi perustaa erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia alueita. Pihalla voi olla vaikkapa avoin liikunnallinen alue, hyötykasvien viljelylle pyhitetty alue sekä rauhoittumiseen sopiva paikka pensaiden siimeksessä. Pienet lapset pitävät hiekkalaatikoista, isommat kiipeilytelineistä ja monipuolisista piilopaikoista. Pihaan voi olla mahdollista saada myös uusia yhteisiä tiloja, kuten pyörävajan, nikkarointihuoneen ja käyttöesineiden kierrätyspisteen.

6. Toimintojen keskittäminen säästää rahaa

Yhdistämällä pihoja taloyhtiöt voivat keskittää toimintojaan sekä vaihtaa erilliset tonttikohtaiset sopimukset koskemaan koko piha-aluetta. Yhteispihalla kannattaa yhdistää jäte- sekä kiinteistöhuolto. Pihalla voi olla useita jäteasemia, mutta jokaisella taloyhtiöllä ei tarvitse olla enää omia. Jätekustannukset putoavat useita kymmeniä prosentteja. Jos päädytään käyttämään maanalaisia jätesäiliöitä ja jätepuristimia, jätteiden tyhjennysväli harvenee, minkä ansiosta melu ja raskas liikenne lähikaduilla vähenevät.

Kun kiinteistönhuolto hoitaa koko pihaa, työntekijät ovat useammin paikalla eivätkä ajamassa kohteiden välillä. Myös työvälineet kannattaa keskittää koko korttelille.

Mahdolliset remontit, kuten maalämpöön siirtyminen ja muut energiatehostamiseen liittyvät parannukset on mahdollista suunnitella ja toteuttaa naapuritalojen kanssa yhdessä. Iso yksikkö saa yleensä myös helpommin tarjouksia kuin yksittäinen taloyhtiö. Keskittäminen lisää synergiaa ja säästää rahaa. Säästön määrä riippuu taloyhtiöiden määrästä: mitä enemmän yhtiöitä on yhdessä, sitä enemmän säästöä.

7. Kaupunkiluonto monipuolistuu

Kolkko asfalttipiha on mahdollistaa muuttaa vehreäksi monilajiseksi pihaksi. Mitä moninaisempi on pihan kasvilajisto, sitä paremmin siellä viihtyvät myös eläimet. Vanhassa puussa voi elää satoja eliölajeja.

Monipuolinen piha vahvistaa myös asukkaiden luontosuhdetta. Lajistoltaan rikkaalla kaupunkipihalla voi kuunnella linnunlaulua ja katsella perhosia. Myös siilit, oravat ja ketut saattavat näyttäytyä. Pölyttäjäkatoa vastaan voi kamppailla istuttamalla pihalle pölyttäjäystävällisiä kasveja ja hyönteishotelleja. Monet hyönteiset ja pieneliöt viihtyvät risukasoissa.

Kalliossa naapuritalojen väki ei kiinnostunut yhteisestä korttelipihasta. Ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin kunnostaa pelkästään oma piha. Helsinginkatu 23:n pienelle pihalle tuotiin kesällä 2022 kiviä, siirtonurmea, puita, pensaita sekä erilaisia varjokasveja.  Kuva Lasse Lecklin

8. Piha helpottaa ilmastokriisiin sopeutumisessa

Sään ääri-ilmiöt ovat yleistymässä. Suomeen on luvassa enemmän rankkasateita ja kesäisin tukalia hellejaksoja. Tulvivat viemärit tekevät tuhoa kellareissa ja asukkaat kärsivät liian kuumista asunnoista. Tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä syntyy lämpösaarekkeita, joissa tällaiset ilmiöt korostuvat. Näihin haittoihin voi varautua kunnostamalla pihaa vähentämällä kovia pintoja ja lisäämällä puita ja muuta vihermassaa. 

Kasvit haihduttavat vettä ja sen kautta viilentävät kaupunki-ilmastoa. Samalla ne luovat varjoa pihoille ja auttavat viilentämään myös asuntoja. Monikerroksinen kasvillisuus vaimentaa tuulen voimaa, muuttaa ilman hiilidioksidia hapeksi, sitoo ilman pölyhiukkasia ja myrkkyjä sekä vähentää kaikua tiiviisti rakennetussa ympäristössä. 

Sateiden ja lumen sulamisvettä voi imeyttää maaperään ja kerätä maanalaisiin kasteluvesisäiliöihin. Näin kasveja ei kuivina jaksoina tarvitse kastella juomavedellä. 

Jokaisella pihalla on merkitystä. Mitä enemmän kaupungissa on monipuolisia vihreitä pihoja, sitä paremmin kaupunki kokonaisuutena pystyy vastaamaan ilmastokriisin tuomiin haasteisiin. 

9. Parkkeeraus uusiksi, kaavan vastaiset aidat pois 

Monilla Helsingin kantakaupungin alueilla pysäköintipaikat sekä samalla tasolla sijaitsevien tonttien väliset aidat ovat asemakaavan vastaisia. Jos asemakaava sallii parkkeeraamisen, korttelipihalla kannattaa panostaa etenkin lähettien lyhytaikaisiin parkkiruutuihin. Myös liikuntarajoitteisten asukkaiden autoilla on hyvä olla etusija nimikkopaikkaan. 

Pihojen aitaamiseen ei ole saanut lupia enää 1970-luvun jälkeen kuin korkeuserojen takia. Jos tonttien rajalla on luvattomasti rakennettu asemakaavan vastainen vanha aita, aitaa ei saa uusia vaan se tulee poistaa. Aidattomuus lisää yhteisöllisyyttä!

Aikaisemmin tällä Pursimiehenkatu 23:n pihalla Punavuoressa oli viisi autopaikkaa sekä talleissa autot. Asukkaat ottivat pihan heti omakseen ja viettävät siellä aikaa yhdessä ja erikseen. Autotalleihin remontoitiin asukkaille varastotilaa. Kuva Lasse Lecklin

10. Vehreä piha luo vetovoiman kasvua ja arvonnousua

Ei ole yhdentekevää, millainen näkymä oman asunnon ikkunoista avautuu. Asukkaat arvostavat monipuolisia pihoja ja vihreät ikkunanäkymät nostavat asunnon arvoa. Pihaparannus lisää kerrostaloasunnon houkuttavuutta, sillä piha on eräänlainen ylimääräinen olohuone.