Mikä ihmeen korttelipiha?

Kerrostalon piha-alue voi olla osa umpikorttelia tai metsään rajoittuva lähiöpiha –tai mitä tahansa siltä väliltä. Käytämme tässä oppaassa ilmaisua ”korttelipiha” kuvaamaan ajatusta usean taloyhtiön jakamasta pihasta, joka on asukkaiden yhteinen vehreä olohuone. Maailmalla tällaiset korttelipihat yleistyvät.

Ilmakuva kerrostalojen sisäpihasta
Gripenbergin korttelipiha Töölössä koostuu kymmenen talon suuresta yhteispihasta. Asukkaat arvostavat turvallista pihaa ja kokoontuvat sinne syömään, viettämään perhejuhlia ja leikkimään. Kuva: Lasse Lecklin

Kerrostalojen nykyiset pihat ovat keskenään erilaisia. Niitä on monen kokoisia ja näköisiä. Joillakin pihoilla kasvaa komeita puita ja muuta vihreää, toiset pihat ovat toistaiseksi asfalttipintaisia pihakansia. Nykytila on korttelipihalle pelkkä lähtökohta, sillä kaikkia pihoja on mahdollista kehittää. Yhtä yleispätevää reseptiä korttelipihan perustamiseen ei ole olemassa, sillä jokainen piha-alue ansaitsee omanlaisensa ratkaisut.

Opas keskittyy ennen kaikkea vanhojen, ennen 1970-lukua rakennettujen kerrostaloalueiden kehittämiseen. Uusilla asuinalueilla, kuten Helsingin Arabianrannassa, Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa pihat ovat jo ovat yhteisiä, mutta toki niitäkin voi aina parantaa.

Rohkaisemme kaupunkilaisia tarkastelemaan kutakin pihaa ja korttelia ainutlaatuisena miljöönä. Useilla pihoilla on jotakin erityistä ja säilyttämisen arvoista. Se voi olla vanha puu, näyttävä iso kivi tai ajan saatossa sammaloitunut muurin pinta. Kutakin korttelia tulee kunnostaa asukkaiden toiveiden mukaan, jotta he saavat sinne toiveidensa mukaisia ratkaisuja. Näin kaupunkiin syntyy luonteikkaita viheralueita, joissa asukkaat viihtyvät ja tuntevat ylpeyttä omista kotikortteleistaan.

Helsingin kaupunki kannustaa asukkaita, taloyhtiöitä sekä kiinteistöjen omistajia kehittämään kerrostalojen pihoja. Usein muutos käynnistyy vasta asukkaiden aloitteesta. Jos sinä haaveilet paremmasta pihasta, ole rohkea ja pyydä naapureita katsomaan pihaa uusin silmin: tämä opas näyttää, mitä sellaisella asenteella voi saada aikaan. 

Viidestä taloyhtiöstä muodostuvan Vallilan Helmen korttelipihalla pelikenttä suosittu pelipaikka. Sen laidalla on asukkaiden viljelylaatikoita. Kuva Lasse Lecklin