1. vaihe: Pihan muutos alkaa asukkaista – piharyhmä koolle! 

Oletko sinä tyytymätön oman kerrostalosi pihaan? Samalla tavalla ajattelevia on todennäköisesti muitakin. Nyt on hyvä hetki virittää keskustelua pihasta ja löytää pihamielisiä naapureita.

Ryhmä ihmisiä keskustelee pihapöydän ääressä
Mitä kivaa pihalle vielä voisi keksiä, pohtivat Gripenbergin korttelin asukkaat. Kuva: Lasse Lecklin

TAVOITE: Oman talon naapurit pihatapaamiseen, pieniä parannuksia pihaan.
MOTIVAATIONA: Helppoa, asukaslähtöistä, ei vaadi taloudellista sitoutumista.

Oletpa asukas, osakas, vuokralainen tai taloyhtiön hallituksen jäsen, juuri sinä olet oikea henkilö kutsumaan naapurit koolle ja keskustelemaan kerrostalonne pihasta. Kun yksi ihminen avaa keskustelun, muiden on helppo liittyä siihen. Teko ei vaadi paljoa eikä se edellytä sitoutumista  . Kun keskustelu on käynnistetty, löytyy usein muitakin pihasta kiinnostuneita. 

Tutustu korttelipihan perustamisen karttaan

Polku korttelipihan tekemiseen: 

Laadi kutsu pihatapaamiseen

Kutsun ensimmäiseen pihatapaamiseen voi kirjoittaa itse tai käyttää valmista pohjaa. 
Lataa pihatapaamisen kutsupohja tästä.

Varmista, että mahdollisimman moni näkee kutsun eli jaa se ilmoitustauluille, postiluukkuihin, talon some-ryhmään sekä sähköpostilla asukkaille, osakkaille ja taloyhtiön hallitukselle.

Kerro jo ennakkoon, että vapaamuotoisen tapaamisen tavoitteena on kuulla mielipiteitä kerrostalonne pihasta: millaisia ajatuksia asukkailla on pihan nykytilasta, entä millaista kohennusta he pihaan toivovat? Kaikki asukkaat eivät ehdi tapaamiseen, ja toiset kertovat mielipiteensä mieluummin nimettömänä. Heidän viesteilleen on hyvä hankkia postilaatikko rappuun sekä sähköpostiosoite.  

Järjestä pihatapaaminen

Tilaisuus alkaa esittäytymiskierroksella. Sopikaa ennalta henkilö, joka vetää keskustelua. Hän varmistaa, että kaikki pääsevät ääneen. Nyt ei ole tärkeää hahmotella valmista lopputulosta vaan käydä läpi nykytilannetta ja siitä kumpuavia toiveita. Jos porukkaa on paljon, jakautukaa pienempiin ryhmiin ja kirjatkaa esitetyt mielipiteet ylös. Myös lasten ja nuorten mielipiteitä on tärkeä kuulla ja kirjoittaa talteen. Tapaamisen päätteeksi pihasta kiinnostuneet asukkaat perustavat piharyhmän.

Katuliiduilla on helppo leikitellä ja keksiä pihaan ideoita: voisiko tässä olla pöytäryhmä? Tähän mahtuisi omenapuu… Kuva: Lasse Lecklin

Tulokset julki 

Piharyhmän jäsenet käyvät asukkaiden pihatoiveet tarkasti läpi. Millaisia olivat yleisimmät tyytyväisyyden aiheet, nykyisen pihan parannustoiveet, entä asukkaiden huolenaiheet? Viimeistään nyt on hyvä keskustella myös taloyhtiön hallituksen tai kiinteistön omistajatahon kanssa: miten asiaa voi edistää yhdessä? Kertokaa tuloksista myös asukkaille, liiketilojen käyttäjille sekä osakkaille. Viestintää tarvitaan paljon ja monessa vaiheessa: läpinäkyvyys on kaikkien etu.

Piharyhmään on varmasti nyt lisää tulijoita. Luokaa yhteinen viestiryhmä ja sopikaa tapaamiset vähintään kahdesti vuodessa, alkuvaiheessa mielellään kuukausittain.

Piharyhmä tarttuu toimeen

Osa toiveista voi olla helppo toteuttaa heti: ehkäpä pihaan toivotaan kesäkukkia, viljelylaatikoita tai istumapaikkoja. Tällaisiin ideoihin yleensä löytyy rahoitusta joko taloyhtiön hallitukselta tai vuokrayhtiön asukastoimikunnalta. Piharyhmä sopii viljelmien perustamisesta ja säännöistä. Alkuvaiheessa on hyvä, jos on talon kaikki talon asukkaat ovat tervetulleita hoitamaan, kastelemaan ja keräämään satoa.

Osa toiveista voi vaatia jatkoselvittelyä ja lisärahoitusta. Jakakaa vastuutehtäviä halukkaille. Isot päätökset ratkaistaan yhtiökokouksessa ja vuokrayhtiössä.

Samalla kun asukkaiden toiveita ryhdytään toteuttamaan omassa talossa, on hyödyllistä luoda ja vahvistaa yhteyksiä naapuritaloihin.

Olympiakylässä Untamontie 9:ssä taloyhtiöllä on tilava puutarhavarasto, josta on helppo hakea työkaluja. Kuva: Lasse Lecklin