Mallia ja inspiraatiota maailmalta ja meiltä

Kerrostalon sisäpihalla voi olla puolijulkinen puisto, lasten toiveesta istutettu pensaslabyrintti tai auringonvaloon kurottava viljelyterassi. Esittelemme seuraavassa neljä mielenkiintoista, aiemmin huomattavasti ankeampaa kerrostalopihaa.

Wienin jättiläiskortteli Planquadrat 

nainen istumassa kerrostalojen sisäpihalla, jossa puita, penkkejä ja villiviiniseinä
Planquadratin korttelipihalla on useita eri henkisiä alueita ja vihertiloja. Puut ja köynnökset luovat miellyttävän mikroilmaston. Kuva: Gartenhofverein Planquadrat, Wien
Ryhmä naisia tekemässä tai-chi-liikkeitä puiden katveessa
Päivisin kortteliin ovat tervetulleet myös ohikulkijat ja naapuruston väki. Puistomaisella pihalla järjestetään ohjattua liikuntaa, musiikkiesityksiä ja kirpputoritapahtumia. Kuva: Gartenhofverein Planquadrat, Wien

ankea ja epäviihtyisä kerrostalojen sisäpiha
Planguadratin kortteli oli purku-uhan alla, kunnes asukkaat alkoivat puolistaa aluetta. Mielenosoitukset ja poliittinen vaikuttamistyö tuottivat lopulta tulosta ja kasveja päästiin istuttamaan talkoilla. Kuva: Gartenhofverein Planquadrat, Wien
 • Kaikkiaan 34 kerrostalosta koostuva kortteli oli 1970-luvulla niin huonokuntoinen, että se oli jo tuomittu purettavaksi. Vuokra-asukkaat ryhtyivät puolustamaan kortteliaan. Syntyi mielenosoituksia ja poliittista kampanjointia.
 • Vuonna 1977 Wienin kaupunki taipui vaatimuksiin, perui purkusuunnitelman ja sitoutui huolehtimaan korttelipihasta. Aidat purettiin ja kolkoille pihoille tuotiin multaa ja kasvin taimia. Asukkaat istuttivat niitä talkoilla. Pihasta tuli julkinen virkistysalue ja paikallinen nähtävyys.
 • Nykyisin kuka tahansa voi liittyä pihan kannatusjäseneksi. Päivisin piha on avoin kaikille, ja siellä järjestetään kesäaikaan muun muassa kirpputoritapahtumia. Pihan istutuksista ja niityistä huolehtivat vapaaehtoiset ihmiset. 
 • Planquadratiin voi tutustua katsomalla You Tubessa 20-osaisen dokumenttisarjan. Katso näyte Planquadrat-dokumenttisarjasta.
 • Vierailuosoite: Margaretenstrasse 30, Wien.

Kööpenhaminan trendikäs Gårdlaug skydebane øst karreen

Kukkaistutuksia ja puita kerrostalon pihalla
Kööpenhaminan Gårdlaug skydebane øst karreen -kortteliin on kolmessa vuosikymmenessä kasvanut hengästyttävän upea puutarha, jossa viihtyvät niin pölyttäjähyönteiset, linnut sekä ihmisasukkaat. Parvekkeita asuntoihin on asennettu aivan viime vuosina. Kuva: Anne-Mari Ahonen
Puita ja luonnonkukkia pihakummulla. Taustalla kerrostaloja.
Tasaisesta pihasta muovattiin kumpuileva. Kukkuloille on istutettu niittykasveja, jotka kukkivat varhaisesta kesästä alkusyksyyn saakka. Kuva: Anne-Mari Ahonen
Istuinryhmiä, pensasaitoja, puita ja visteriaköynnöksen koristama esiintymislava. Taustalla kerrostaloja.
Esiintymislavaa koristava sinisadeköynnös on puutarhuri Judith Bellin ylpeys. Asukkaat viettävät täällä häitä ja muita juhlia. Viikonloppuisin porukka kokoontuu katoksen alle pelaamaan bingoa. Kuva: Anne-Mari Ahonen
 • Yhteensä 26 kerrostalon sisäpihasta koostunut suurkortteli Vesterbrossa oli 1990-luvulla Kööpenhaminan huonomaineisimpia asuinalueita. Asunnoissa ei ollut keskuslämmitystä, suihkuja eikä lämpöeristystä. Korttelin pihan keskellä oli autokorjaamoita ja bändikämppiä.
 • Tällaisia kortteleita ryhdyttiin kunnostamaan Tanskan valtion tuella. Aidat poistettiin ja keskialueen rakennukset purettiin. Niissä asuneille ihmisille tarjottiin asuntoja toisaalta samasta kaupungista. Purettujen talojen ja muurien tilalle maisema-arkkitehdit loivat kumpuilevan piha-alueen, jossa taloyhtiöt jakavat jätehuollon. Pihasta palkattiin huolehtimaan puutarhuri.
 • Lasten toivomuksesta pihaan istutettiin pensaslabyrintti. Pihalla kulkiessa eteen avautuu salaperäisiä soppia. Vehreä kasvusto houkuttelee pihaan edelleen uusia lintulajeja.
 • Pihaan pääsevät vain asukkaat, mutta Halloween-juhlaan ovat tervetulleita myös naapurikortteleiden asukkaat. Silloin pihalla tarjoillaan omien omenapuiden sadosta valmistettua piirakkaa.
 • Korttelia ympäröivissä kiinteistöissä on vuokrayhtiöitä, omistusoikeusasuntoja sekä yksityisiä taloyhtiöitä. Taloyhtiöt jakavat jäte- ja pihahuollon kustannukset.
 • Nykyisin kortteli on trendikkäässä Vesterbrossa erittäin arvostettu asuinpaikka. Samantyypisiä korttelipihoja on Kööpenhaminassa 600.
 • Tällä pihalla on kuvattu elokuva Tarzan Mama Mia (1989). Katso ote elokuvasta Tarzan Mama Mia, jossa Gårdlaug skydebane øst karreen -piha näkyy ennen kunnostusta.
Pihalla rakennusten välissä seisoo riveissä kymmeniä hevosia
Kortteli rakennettiin 1800-luvun lopulla ja aikoinaan siellä oli työhevosten talleja. Vanhat tallit ja muut huonokuntoiset rakennukset korttelin keskeltä purettiin 1990-luvun suurremontissa. Sen jälkeen pihan keskusalue oli hetken typötyhjä.
väliaikaisia rakenteita ja autoja korttelin tyhjällä sisäpihalla
Kunnostusvaiheessa korttelissa kuvattiin koko perheen elokuva Tarzan Mama-Mia, jonka päähenkilölle tehtiin sisäpihaan väliaikainen aitaus.

Lars Sonckin ainutlaatuinen korttelipiha Helsingissä

Remontissa pihaan tehtiin salaojitus ja parkkipaikasta tehtiin asukkaiden oleskelupiha. Kesällä 2022 taimet alkoivat hiljalleen vahvistua. Kuva: Lasse Lecklin
Kukkivia pihaistutuksia, taustalla ryhmä ihmisiä
Pihaan on valittu kasveja, jotka kasvaessan luovat istuskelualueiden ympärille rehevää näkösuojaa. Kuva: Lasse Leclin
 • Töölössä sijaitseva kortteli koostuu 12 kerrostalon yhteisestä sisäpihasta, joka muodostuu kolmesta avarasta, toisiinsa käytävän avulla yhteen kytkeytyvästä korttelipihasta.
 • Arkkitehti Lars Sonckin suunnitelman mukaan piha on alusta asti ollut puolijulkista tilaa. Porttikongeista ohikulkijan on nykyisinkin mahdollista kurkistaa pihalle.
 • Pihan taloyhtiöt muodostavat yhteisen pihatoimikunnan, HeRuMuMen. Nimi tulee ympäröivien katujen alkukirjaimista (Hesperiankatu, Runeberginkatu, Museokatu ja Mechelininkatu). Toimikunta kannustaa taloyhtiöitä kehittämään vihreitä pihojaan ja toimii tiedonvälittäjänä. Kerran vuodessa asukkaat saavat kutsun loppukesän pihajuhliin. Toimikunnan aloitteesta korttelin taloyhtiöt ovat muun muassa yhtenäistäneet jätehuoltonsa, mikä pudotti kustannuksia.
 • Piha on ollut viihtyisä, mutta viime vuosina sitä on viherretty edelleen. Mechelininkatu 35:ssa parinkymmenen vuoden kamppailun jälkeen asukkaat ovat saaneet tahtonsa läpi ja parkkiruutujen tilalle luotiin istutuksia ja istuimia sekä lasten leikkialue. 
 • Töölön toinen korttelipiha on Gripenbergin kortteli Urheilukadun ja Mannerheimintien, Savelankadun ja Sallinkadun keskellä. Vallilassa on kuuluisa korttelipiha Apinalinna. 
 • Sonckin korttelin sisäänkäynti mm. Runeberginkatu 32
autoja ja polkupyöriä parkissa kerrostalon sisäpihalla.
Museokatu 35:n sisäpiha oli vuoteen 2020 asti parkkipaikka. Kuva: Tino Vaittinen
kerrostalon seinää ja asfalttipiha
Ennen vedet valuivat rankkasateella kellariin ja asukkaat pelkäsivät talon perustusten puolesta. Kuva: Tino Vaittinen

Kalliossa Kaarlenkatu 17:n vihertynyt pikkupiha

pyöräkatoksen päälle rakennettu pihaterassi ja uudet istutukset kerrostalon pihalla
Lintuperspektiivistä pieni piha on muuttunut vihreäksi. Pyöräkatos sai viherkaton, jätehuoneen päälle syntyi oleiluterassi. Matalissa viheraltaissa menestyvät varjokasvit. Rakenteet suunnitteli arkkitehtitoimisto R Schnitzler. Kuva: Lasse Lecklin
Nainen ja kaksi lasta pihalla
Melko vaatimattoman näköinen penkki miellyttää etenkin lasten vanhempia. Siinä heijataan vauvoja päiväunille ja seuraillaan, kun lapset maistelevat mansikoita. Kuva:Lasse Lecklin
näkymä kerrostalon pihalta, jossa uusi terassi ja istutukset
Kunnostuksen jälkeen asukkaat ovat ottaneet sisäpihan omakseen. Piha kerää kovasti kehuja kaiken ikäisiltä asukkailta, sillä nyt heillä on hyvä syy mennä ulos ja kohdata toisiaan. Puutarhuri Hans van der Einde kylvi kevättä varten satoja tulppaaninsipuleita. Kuva: Arttu Hyttinen
Kerrostalon asfaltoitu sisäpiha, jossa pyöräkatos ja roskiksia
Varjoisa sisäpiha on kerroksen matalammalla kuin naapuritalon piha eikä se aiemmin houkutellut oleskeluun. Aiemmin asukkaat kohtasivat toisiaan lähinnä roskia viedessä. Kuva: Arttu Hyttinen
 • Asunto-osakeyhtiö Helsinginkatu 23:n pieni 200 neliön sisäpiha sijaitsee varjoisassa kulmassa kerroksen verran naapuritalon pihaa alempana.
 • Kun talon hallitus joitakin vuosia sitten ehdotti naapureille pienten pihojen yhdistämistä korttelipihaksi, halukkuutta ei löytynyt. Talossa päätettiin toteuttaa pihauudistus omin voimin. 
 • Korkeiden talojen ympäröimään pihaan ei juuri päivä paista. ArkkitehtitoimistoR Schnitzler suunnitteli jätehuoneen, pyöräkatoksen ja sen päälle terassin, jonne auringonsäteet keskikesällä yltävät. 
 • Puutarhuri Hans van der Ende tunnetaan villeistä ja runsaista toteutuksistaan. Taloyhtiön hallitus antoi hänelle vapaat kädet. Puutarhuri toi pihaan suuria kiviä, pilariomenapuita, punaviinimarjapensaan, mansikantaimia sekä lähes 40 lajia erilaisia varjokasveja. Muun muassa hortensia, alppiruusu ja havupensaat eivät kaipaa suoraa valoa.
 • Valmista tuli kesällä 2022. Urakan maanpäälliset työt, suunnittelu ja valvonta maksoivat yhteensä noin 200 000 euroa. Puutarhurin työ maksoi 3000 euroa. Kasvit, nurmikko, kivet ja juurakot maksoivat 3000 euroa.
 • Uuden pihan myötä neljännes talon asukkaista ryhtyi viljelemään terassilla yrttejä ja vihanneksia. Ensimmäisestä viikosta lähtien pihasta tuli asukkaiden rakastama oleilupaikka, jossa grillataan, vietetään juhlia ja nautitaan kesästä kaupungissa.
 • Osoite: Kaarlenkatu 17.