Modeller och inspiration från när och fjärran 

Höghusets innergård kan ha en halvoffentlig park, en labyrint med buskar som planterats på barnens önskemål eller en odlingsterrass som sträcker sig mot solen. Vi kommer att presentera fyra intressanta höghusgårdar som var mycket tristare tidigare.

Det enorma kvarteret Planquadrat i Wien 

En kvinna sitter på höghusens innergård som ha träd, bänkar och en vildvinsvägg
Planquadrats kvartersgård har olika mentala områden och grönrum. Träd och klängväxter skapar ett trevligt mikroklimat. Foto: Gartenhofverein Planquadrat, Wien
En grupp kvinnor gör tai-chi-rörelser under träden
Dagtid är även förbipasserande och grannarna välkomna till kvarteret. På den trädgårdsliknande gården ordnas handledd gymnastik, musikuppträdanden och lopptorg. Foto: Gartenhofverein Planquadrat, Wien

En trist och otrivsam höghusgård
Planquadrats kvarter var rivningshotat tills invånarna började försvara området. Demonstrationerna och den politiska påverkan gav till sist resultat och man kunde plantera växterna på talko. Foto: Gartenhofverein Planquadrat, Wien
  • Kvarteret som består av totalt 34 höghus var i så dåligt skick på 1970-talet att det blivit rivningsdömt. Hyresinvånarna började försvara sitt kvarter. Det uppstod demonstrationer och politiska kampanjer.
  • År 1977 gick Wiens stad med på kraven, hävde rivningsplanerna och förband sig vid att ta hand om kvartersgården. Staketen revs och de tråkiga gårdarna fick jord och plantor. Invånarna planterade dem på talko. Gården blev ett offentligt rekreationsområde och en lokal sevärdhet.
  • Idag kan vem som helst ansluta sig som understödare av gården. Dagtid är gården öppen för alla och på sommaren ordnas bland annat lopptorg. Gårdens planteringar och ängar sköts av frivilliga. 
  • Du kan bekanta dig med Planquadrat i en dokumentärserie med 20 avsnitt på YouTube. Se ett exempel från dokumentärserien Planquadrat.
  • Besöksadress: Margaretenstrasse 30, Wien.

Trendiga Gårdlaug skydebane Øst-Karreen i Köpenhamn

Blomsterplanteringar och träd på en höghusgård
I det välvda kvartert Gårdlaug skydebane øst i Köpenhamn har det under tre årtionden växt fram en hisnande vacker trädgård där pollinerande insekter, fåglar och människor trivs. Bostäderna har helt de senaste åren fått balkonger. Foto: Anne-Mari Ahonen
Träd och naturliga blommor på en kulle. Höghus i bakgrunden
Den jämna gården fick kullar. På kullarna har man planterat ängsväxter som blommar från tidigt sommar till början på hösten. Foto: Anne-Mari Ahonen
Sittgrupp, häck, träd och en scen som pryds av blåregn. Höghus i bakgrunden
Klätterväxten som pryder scenen är trädgårdsmästare Judith Bellis stolthet. Här firar invånarna bröllop och andra fester. På veckosluten samlas folket under taket för att spela bingo. Foto: Anne-Mari Ahonen
  • Storkvarteret av höghus med sammanlagt 26 innergårdar i Nørrebro var på 1990-talet ett av bostadsområdena med värsta rykte i Köpenhamn. Bostäderna saknade centralvärme, duschar och värmeisolering. Mitt på gården i kvarteret låg bilverkstäder och olika orkestrars träningslokaler.
  • Sådana här kvarter började rustas upp med stöd av danska staten. Staketen togs bort och byggnaderna i mitten revs. Människorna som bodde i dem erbjöds bostäder på annat ställe i samma stad. I stället för de rivna husen och murarna skapade landskapsarkitekterna ett böljande gårdsområde där husbolagen delar på avfallshanteringen. Trädgårdsmästare anställdes för att ta hand om gården.
  • På barnens önskemål planterades en häcklabyrint. På gården kan man stöta på mystiska små hörn. De gröna växterna lockar nya fågelarter till gården.
  • Bara invånare har tillträde till gården, men även grannkvarterens invånare är välkomna på Halloween-festen. Då bjuds det på äppelpaj från de egna äppelträden.
  • Fastigheterna kring kvarteret har hyresbolag, ägarrättsbostad och privata husbolag. Husbolagen delar på kostnaderna för avfallshantering och gårdskötseln.
  • Idag är kvarteret en mycket uppskattad boplats i trendiga Nørrebro. Det finns 600 kvartersgårdar av samma typ i Köpenhamn.
  • På den här gården spelades filmen Tarzan Mama Mia (1989) in. Se ett klipp från filmen Tarzan Mama Mia som visar Gårdlaug skydebane øst karreen gård innan renoveringen.
På gården mellan byggnaderna står tiotals hästar på rad
35. Kvarteret byggdes i slutet av 1800-talet och inrymde i tiderna arbetshästarnas stall. De gamla stallen och andra byggnader i dåligt skick mitt i kvarteret revs under en stor grundupprustning på 1900-talet. Efter det var mitten på gården helt tom en tid.
Tillfälliga konstruktioner och bilar på kvarterets tomma innergård
Under renoveringen spelades familjefilmen Tarzan Mama-Mia in i kvarteret och en tillfällig inhägnad gjordes för huvudpersonerna.

Lars Soncks unika kvartersgård i Helsingfors

En frodig vy från höghusets innergård
Under renoveringen byggdes täckdiken på gården och parkeringsplatsen gjordes till invånarnas vistelsegård. Sommaren 2022 började plantorna ta sig. Foto: Lasse Lecklin
Planteringar, människor i bakgrunden
Man har valt ut växter till gården som skapar ett frodigt insynsskydd kring sittplatserna då de växer. Foto: Lasse Lecklin
  • Kvarteret i Tölö består av en gemensam innergård för 12 höghus som består av tre öppna kvartersgårdar som förenats med en korridor.
  • Enligt planen av arkitekt Lars Sonck har gården ända sedan början varit ett halvoffentligt utrymme. En förbipasserande kan även idag kika in genom portgångarna.
  • Gårdens husbolag bildar en gemensam gårdskommitté, HeRuMuMe. Namnet kommer från de första bokstäverna på de omkringliggande gatorna (Hesperiagatan, Runebergsgatan, Museigatan och Mechelingatan). Kommittén uppmuntrar husbolagen att utveckla sina gröna gårdar och är informationsförmedlare. En gång om året får invånarna en inbjudan till sensommarens trädgårdsfest. På kommitténs initiativ har kvarterets husbolag bland annat enhetliggjort sin avfallshantering vilket minskade på kostnaderna.
  • Gården har varit trivsam, men de senaste åren har den gjorts ännu grönare. På Mechelingatan 35 har invånarna efter ett tjugotals år av kamp fått sin vilja igenom och istället för parkeringsrutorna skapades planteringar och sten samt ett lekområde för barnen. 
  • Den andra kvartersgården i Tölö är Gripenbergs kvarter mellan Idrottsgatan, Mannerheimvägen, Savilagatan och Salligatan. I Vallgård finns den berömda kvartersgården Apborgen. 
  • Ingång till Soncks kvarter bl.a. Runebergsgatan 32.
Bilar och cyklar parkerade på höghusgården
Innergården på Museigatan 35 var parkeringsplats fram till 2020. Foto: Tino Vaittinen
Höghusvägg och asfalterad gård
Tidigare rann vattnet ner i källaren vid störtregn och invånarna var rädda för att det skadar husets grund. Foto: Tino Vaittinen

Den grönskande lilla gården på Karlsgatan 17 i Berghäll

Terrassen som byggts ovan på cykeltaket och de nya planteringarna på höghusets gård
Ur fågelperspektivet har den lilla gården blivit grön. Cykeltaket fick ett gröntak och en terrass byggdes på soprummet. I de låga grönbassängerna frodas skuggväxter. Konstruktionerna planerades av arkitektbyrå R Schnitzler. Foto: Lasse Lecklin
En kvinna och två barn på gården
En rätt anspråkslös bänk faller särskilt barnföräldrar i smaken. Där kan man vyssja spädbarnen till söms och följa med hur barnen äter jordbubbar. Foto: Lasse Lecklin
Vy från höghusgården med en ny terrass och planteringar
Efter upprustningen har invånarna tagit innergården som sin egen. Gården får mycket beröm av invånare i alla åldrar eftersom de nu har en orsak att gå ut och träffas. Trädgårdsmästare Hans van der Einde sådde hundratals tulpanlökar inför våren. Foto: Arttu Hyttinen
En asfalterad höghusinnergård med ett cykeltak och soptunnor
Den skuggiga innergården är en våning lägre än grannhusets gård och lockade inte tidigare till vistelse. Tidigare möttes invånarna främst då de förde ut soppåsen. Foto: Arttu Hyttinen
  • Den lilla innergården på 200 kvadratmeter som tillhör Bostadsaktiebolaget Helsingegatan 23 ligger i ett skuggigt hörn en våning lägre än grannhusets gård.
  • Då husets styrelse för några år sedan föreslog för grannarna att de små gårdarna ska slås samman till en kvartersgård fanns inte viljan. Huset bestämde sig för att förnya gården med egen kraft. 
  • Solen skiner just inte ner på gården som omges av höga hus. Arkitektbyrå R Schnitzler planerade avfallsrummet, cykeltaket och en terrass ovanpå den dit solen når mitt under sommaren. 
  • Trädgårdsmästare Hans van der Ende är känd för sina vilda och rikliga genomföranden. Husbolagets styrelse gav honom fria händer. Trädgårdsmästaren hämtade in stora stenar, pelaräppelträd, en rödvinsbuske, jordgubbsplantor och nästan 40 olika arter av skuggväxter. Bland annat behöver hortensior, alprosor och barrbuskar inte direkt ljus.
  • Klart blev det sommaren 2022. Entreprenadens arbete ovan markytan, planeringen och tillsynen kostade totalt cirka 200 000 euro. Trädgårdsmästarens arbete kostade 3 000 euro. Växterna, gräsmattan, stenarna och rötterna kostade 3 000 euro.
  • I och med den nya gården började en fjärdedel av husets invånare odla örter och grönsaker på terrassen. Från första veckan blev gården en älskad vistelseplats för invånarna där man grillar, firar fester och njuter av sommaren i staden.
  • Adress: Karlsgatan 17.